A Benedek tojás, vagy angolul egg Benedict, egy klasszikus reggeli fogás. Eredetéről sok legenda kering. Az egyik szerint nevét egy Lemuel Benedict nevű tőzsdeügynök után kapta, aki az egyik nap 1984-ben, hogy enyhítse másnaposságát, vajas pirítóst rendelt, sült szalonnával, buggyantott tojással, és hollandi szósszal. Arról nem szól a fáma, hogy mennyire használt ez a fogás a másnaposság ellen, de Oscar Waldorfnak annyira megtetszett ez az összeállítás, hogy másnaptól felvette az étlapra, Benedek tojás néven. Ha ez a legenda igaz, akkor ez az étel már jóval több mint száz éve hódít szerte a világon. Akkor most következzen a recept:
Hozzávalók:
- Hollandi mártás
- 4 db tojás sárgája
- 1 evőkanál tárkonyos borecet (sima borecet is kiváló)
- 20 dkg olvasztott vaj
- só, bors (ízlés szerint) esetleg még Cayenne bors
- pár csepp citromlé
- Buggyantott tojás
- 4-6 db tojás
- víz
- egy evőkanál ecet
- Bacon szalonna
- Zsemle
Elkészítés:
A zsemléket vágjuk ketté és mindkét oldalát enyhén pirítsuk meg egy serpenyőben.
Tegyünk fel egy kisebb fazékban vizet és melegítsük, amíg nem forr fel, de már megjelennek benne a buborékok. Erre tegyünk rá egy tálat (lehetőleg üveg vagy fém tálat, ami jól bírja a hőt), amit így a vízgőz melegít alulról. Verjük bele a tojások sárgáját, adjuk hozzá az ecetet, és kevergessük. Közben egy másik edényben olvasszuk fel a vajat, de vigyázzunk, ne forrjon! Majd a vajat lassan, részletekben hozzáöntjük a tojássárgájához. Ennél a műveletnél nem szabad sietni, mert ha túl gyorsan öntjük hozzá a vajat, akkor a tojás sárgája kicsapódik, és sosem lesz krémes állaga. Ekkor le lehet takarékra venni a lángot alatta, és folyamatos kevergetés közben beletesszük az ízlés szerinti sót, borsot, Cayenne borsot. A végén öntsük bele a pár csepp citromlét, és ha jól csináltunk mindent, akkor egy szép, jó ízű, sárgás krémet kapunk.
Serpenyőben süssük meg a Bacon szalonna csíkokat, és helyezzük rá a zsemlékre.
Egy fazékban tegyünk fel vizet, benne egy evőkanál ecettel. A víz ne forrjon, de a buborékok jelenjenek meg az alján, mert ez jelzi a tökéletes hőfokot. A tojásokat egyesével üssük fel egy edénybe, külön-külön. Amikor megvagyunk, egy fakanállal körkörös mozgásba hozzuk a vizet, és beleöntjük az egyik felvert tojást. 3-3.5 percig hagyjuk benne, azután egy lapos, lyukacsos szedőkanállal kivesszük és a baconos zsemlére helyezzük. Így járunk el, minden egyes tojás esetében. Az ügyesebbek egyszerre akár több tojást is tudnak így főzni, én mégis inkább azt tanácsolnám, elsőre egyesével célszerűbb haladni (mielőtt futni kezdenénk, tanuljunk meg járni :) ).
Már csak annyi dolgunk marad, hogy egy kevés hollandi mártást szedjünk a kész zsemle, bacon, tojás kombónkra.
Jó étvágyat!